dimarts, 30 de juny del 2009

Qui ajudarà la ceràmica si la institució de Les Corts Valencianes no ho vol fer?


És evident que en la Comissió d’Indústria, el PP va ficar la pota de manera desmesurada, en la persona de Jaime Mundo i la resta de representants d’aquest partit, quan no van voler donar el seu recolzament a la Proposició No de Llei, presentada per mi, en la que s’instava el Consell i els ajuntaments del País, a utilitzar preferentment els materials ceràmics en els seus projectes.
L’excusa per a votar no, va ser que no es podia donar un tracte preferent a uns materials front uns altres, per què els discriminaríem, i per tant van proposar canviar el que es proposava per una utilització preferent de materials fabricats al País Valencià (ells digueren Comunitat Valenciana). La meua rèplica va ser clara, el que ells deien era veritat, i això era el que el BLOC pretenia al presentar la proposició, discriminar positivament la utilització dels materials ceràmics.
Els motius són els següents:
En primer lloc estem en una situació econòmica difícil, l’augment de l’atur és continu, presentant a nivell de l’estat una variació interanual positiva del 53,81 %, però si això no és prou, la situació al País Valencià és molt pitjor, la variació interanual de l’atur és del 73,1%, quasi 20 punts per dalt de l’índex de l’estat, encara més, si en el mes passat l’atur va disminuir en quasi totes les comunitats, al nostre país va augmentar encara més i l’augment de Castelló és, amb diferència, el major de tot l’Estat.
En segon lloc, la ceràmica es situa al voltant de Castelló, on forma una mena de “monocultiu” industrial, de manera que quan resulta afectada, la seua influència a les comarques del nord és enorme; en el que va d’any, entre extincions i suspensions de contractes hi ha quasi 10.000 afectats.
Tampoc el govern de l’Estat s’esmera massa si tenim en compte les declaracions de Toni Lorenzo, subdelegat del govern a Castelló quan diu que el govern central no impulsa un pla específic per al taulell perquè no té dificultats “estructurals”; o la negativa a facilitar les jubilacions anticipades que demanen tant ASCER com els sindicats. Potser el que volen és esperar a que els problemes esdevinguen estructurals i siga impossible donar-los solució.
Però el principal problema el tenim ací, en el govern de la Generalitat, que és qui es nega a prendre decisions pròpies, però sí que li les proposa a l’Estat, com la que es fa a Onda pel portaveu de PP que pretén “que todos los Ayuntamientos del triángulo de la cerámica exijamos conjuntamente al Gobierno de Zapatero que debata y respalde las medidas adecuadas para reactivar el sector”; aquesta proposta no diferencia la ceràmica dels altres productes industrials de la construcció valencians? La diferencia és que ho demanen a Madrid, no a la Generalitat, igual que les famoses “quinze mesures d’impuls al sector ceràmic”, que han presentat al Congrés dels Diputats, però fer una acció des de la Generalitat... mai.
Ja és la segona vegada que no aproven el que des del BLOC hem presentat a Les Corts,relatiu a la ceràmica; tampoc van aprovar la distribució de les ajudes procedents de l’Institut Valencià de Finances, directament i no mitjançant els bancs, que són els que avui decideixen a qui van i a qui no van els crèdits públics. És una proposta d’ASCER compartida i presentada pel BLOC.
No entenem la negativa del PP a una proposta tan raonable, sobre la qual tots els grups de la cambra hauríem de ser d’acord, si no és per la voluntat manifesta del partit del govern de no donar suport a una proposta que vinga del BLOC, per raonable que siga. El millor que podria passar, com ja han fet en altres ocasions, és que d’ací uns mesos li canviaran quatre frases a la nostra proposta, la presentaran ells com a PP, i faran que s’aprove en les Corts. La majoria és la majoria..., i quantes vegades que ens ho recorden!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada