dimecres, 19 de juny del 2013

Serà molt fort veure els dirigents del PP de Castelló dient en veu alta això que el valencià ve de l’íber.


"La parla dels valencians, que part sense dubte de la més profunda prehistòria, s'escriu ya des del segle VI abans de Crist ab el llenguatge ibèric i, després de les aportacions successives a partir de les fenícies, gregues i llatines, ha arribat als nostres dies en la forma que la coneixem."

Aquest paràgraf està extret de la Proposició No de Llei presentada pel PP per a demanar a la Reial Acadèmia Espanyola que "reconega al valencià la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians".

Dóna vergonya aliena imaginar què pensaran dels valencians els acadèmics de la RAE quan llegiran un acord tan surrealista, en el que es situa al valencià com antecessor del llatí. La proposta del PP sobre l’origen del valencià que assegura que ve de temps dels ibers és per a riure, si no fora per a plorar. No es pot imaginar una manera de fer quedar en un ridícul més espantós les Corts, a no ser que, ja posats, ara proposen aprovar que la terra és plana o que dos i dos sumen cinc. No em vull imaginar la cara que se’ls quedarà als acadèmics de la Reial Acadèmia Espanyola quan llegiran tantes bestieses una darrere de l’altra, i em dóna vergonya pensar què diran sobre el nivell cultural dels valencians.


Com deuen d’estar de desesperats en el PP davant l’evidència, cada dia més clara, que perden les properes eleccions autonòmiques del 2015 –això si no es veuen obligats a avançar-les--, quan es veuen obligats a aprovar declaracions tan absurdes i ridícules com aquesta. I, sobretot, m’imagine la cara de vergonya i d’estupor d’alguns diputats i polítics castellonencs del PP, que conec personalment i sé que tenen clara la qüestió lingüística, si han de repetir en veu alta, i com una afirmació inqüestionable, això que “el valencià ve de l’iber”. D’acord que la política de vegades produeix estranys companys de llit, però m’imagine que aquesta vegada a molts d’ells els costarà, i molt, engolir-se aquest gripau.

Aquesta proposta, de totes maneres, és nul.la de ple dret. I és que, segons l’Estatut d’Autonomia vigent, aprovat fa uns anys amb els vots del PP, l’única autoritat sobre la llengua que parlem els valencians és l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I, de veritat, no m’imagine els membres de l’AVL avalant amb el seu vot, ni tan sols amb el seu silenci, aquesta aberrant proposició. Per tant, des de Compromís li exigirem a l’AVL que emeta un dictamen sobre aquesta proposta presentada a les Corts, exercint així la seua funció de màxima autoritat lingüística legal sobre el valencià, i que evite així l’espantós ridícul en què quedaríem els valencians si aquesta proposta arribara a la RAE, l’Academie Française o a qualsevol altre organisme acadèmic d’arreu del món.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada