dijous, 21 de maig del 2009

El PP rebutja el reconeixement públic de les Corts al primer conseller de Cultura Francesc Bosh i Morata

El Partit Popular ha rebutjat la tramitació de la Proposició No de Llei presentada per mi, per tal de reconéixer la tasca divulgativa del conseller de Cultura en l’època de la II República, el xativí Francesc Bosch i Morata. La tasca de Bosch i Morata fou importantíssima per a desvetllar la consciència del Poble Valencià com a nacionalitat històrica.

Bosch i Morata, com a conseller de Cultura promogué als anys 30 cursos de valencià, fundà els Premis Musicals del País Valencià –obtenint un àccessit Matide Salvador-, creà l’Institut d’Estudis Valencians i la Biblioteca del País Valencià, promogué treballs d’arqueologia i feu que l’IEV signara també les Normes de Castelló de 1932, sent així la primera normativa oficial per al valencià que es consensuava i que ha perdurat fins el dia de hui.

La proposta demanava fer un reconeixement públic a la figura de Francesc Bosch i Morata, com les que fa el PP a Julio Iglesias i a altres però amb la diferència que en aquest cas es tractava de posar en valor la tasca d’un amant de la nostra terra i de la nostra identitat i, a més a més, no ens costava un euro, a diferència del que fa el PP.

Esperem que l’alcaldessa de València, Rita Barberà, que feu a Bosch i Morata fill adoptiu de València, faça recapitular als seus companys de partit i els mostre la llum i la veritat d’una gran personalitat valenciana com fou l’il·lustre conseller de Xàtiva.

1 comentari:

  1. La postura del PP(CV) només té sentit dins l'impenetrable sectarisme polític i ideològic en què s'ha instal·lat. Sectarisme versus pluralisme democràtic; Això és tot.

    Cap valencianista, de qualsevol tendència ideològica, pot atorgar-li ni una espurna de confiança al PP, fins que no corregisca aquest gruege incívic realitzat cap a un dels polítics més decisius que ha conegut mai el valencianisme; qui lamentablement per defensar el nostre país va haver de convertir-se en refugiat i travessar mig món per exiliar-se a Mèxic.

    Des d'ací, el meu agraïment (tardà) al poble de Mèxic per l'acollida del nostre primer Conseller de Cultura (i tants d'altres); el meu agraïment a Josep Maria Pañella i al BLOC, per haver presentat aquesta proposta a les Corts; i la meua profunda convicció de què el PP està anant pel pitjor dels camins: l'antivalencianisme... I això, tard o d'hora, passa factura. Cadascú és lliure de votar, però amb la llibertat va la responsabilitat... i en el seu cas, la vergonya!

    ResponElimina